HISTORIE


                                   

NUCH KLOKKERÅSEN'S RHODODENDRO

(NUCH Riwals Hit The Road Jack - NUCH NV90 Klokkeråsen's Gardenia)

 

 

Jeg heter Berit Skullestad og bor på Skoppum sammen med min mann Dag. Våre to sønner har flyttet ut og stiftet familie og vi har fått 2 barnebarn. Skoppum er et lite sted i Vestfold beliggende ca. 2 mil nord for Tønsberg og ca. 8 mil sør for Oslo. Plassen heter Kongelv og ligger i et herlig skogsområde med rik mulighet  for turer med hundene. Tomten fikk vi kjøpt i 1990 av Leo Lauritsen,  dengang kjent oppdretter av cocker spaniel med Kongelv som kennelnavn.

Her deler vi til daglig hus med 3 flat'er og 2 katter. Jeg har gjennomsnittlig 2 kull i året og bestreber meg på å oppdrette rasetypiske og samarbeidsvillige individer og levere godt sosialiserte valper til sine nye eiere. Jeg er lydighetsinstruktør Trinn I. Oppfølging er en selvfølge - naturligvis innen rimelighetens grense.

Litt historie

I  min oppvekst var alltid hund øverst på ønskelisten -  men dessverre ikke på mine foreldres. Katt ble derimot godkjent på hjemmefronten. Utløp for min hundeinteresse fikk jeg ved å passe naboenes hunder når mine venninner passet naboenes barn.

På 70-tallet flyttet jeg med mann og barn fra Horten og til "landet" og det ble etter hvert 2 golden hannhunder som jeg bl.a. konkurrerte i lydighet med. Min yngste sønn ønsket seg en mindre hund og valget falt på en amerikansk cocker spaniel (Kongelv's Desiree) som jeg senere hadde to kull på.

Jeg hadde imidlertid lagt merke til en flattispe både i bruks og lydighetskonkurranser som festet seg i hjernebarken, samt et forrykende møte med to haleviftende og blide eksemplarer da Kirsten og Petter Schörn (kennel Ki-Ro-Ma) var på Horten Hundeklubb og holdt foredrag om rasen. Jeg var "på gli", og da den tidligere nevnte tispen skulle pares med hannen jeg hadde sett på hundeklubben, bestilte jeg en tispevalp. I 1980 hentet jeg min første Flat - Arinda Regina -(2cert) - (NUCH Exclyst Kestrel - Ki-Ro-Ma's Edelweiss) i Skien. Kirsten Schörn var velvillig med meg og plukket ut 1.valget  i kullet. Fra den dagen var jeg "solgt". Rasen gikk rett til hjertet og har forblitt der i alle disse årene.

"Regina" hadde alt - det var bare min uerfarenhet og tidsklemme som satte begrensningene for hva jeg kunne fått til med henne. Hun ble senere paret med NUCH Caymosa's Rock og jeg fikk min første oppdrettede champion i mitt første flat-kull - NUCH Klokkeråsen's Bonzo.

Interessen økte og det ble flere hunder og flere championer etter hvert - de to kanskje mest kjente er  - NUCH NV-90 Klokkeråsen's Gardenia (NUCH Klokkeråsen's Bonzo - NUCH Caymosa's Ønskedrøm) som var lite utstilt men tok likevel Shimmy-trofeet for mestvinnende Flat i 1991 og hadde valper i samme året. Gardenia-prisen som utdeles hvert år for mestvinnende tispe er satt opp til minne om henne. Den andre er NUCH NORDV-98 Klokkeråsen's Weigela (Klokkeråsen's Good Luck-Ruben - NUCH Klokkeråsen's Orkidè) som gikk til Hanne H. Wiik, kennel Hannemor, og som ligger bak dagens Hannemor-hunder. Weigela vant selv Gardenia-prisen i 1998.

Jeg er takknemlig for at jeg har fått følge denne rasen fra et tidspunkt hvor det bare var noen få individer i Norge og folk flest trodde det var en sort golden eller en labrador med lang pels - og fram til nå hvor de tar mer og mer over i popularitet. Samt all kunnskap som lå hos de erfarne oppdretterne Barbro Lundstrøm (Caymosa's), Kari Haug (Cariena's) og Solveig Veiby (Pamamido's) som de velvillig delte med "lille" meg.

Når vi nå skriver 2012 vil det si  lang erfaring med det å leve med og erverve seg kunnskap om rasen, så vel tisper som hanner. Velkommen til  å ta en titt rundt på min hjemmeside og velkommen til en uforpliktende prat om rasen, tlf. 92686901.